Aanvullende informatie bij zwangerschapsbehandelingen

Aangetoond is dat prenatale massagetherapie niet alleen zeer aangenaam, maar vooral zeef effectief is. Het vermindert bezorgdheid, symptomen van depressie, verlicht spierspanning en gewrichtspijn, verbetert slaap & geeft energie.

Bij een zwangerschapsbehandeling zal gekeken worden naar de periode van de zwangerschap, houding & ademhaling.

Een zwangerschap is niet alleen een fantastische ervaring en een geweldig gevoel…helaas brengt het soms ook allerlei ongemakken met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; zwangerschapsmisselijkheid, nek- en/of rugpijn, ischias, pijnlijke spieren/banden & armklachten.

Gedurende de zwangerschap past de vorm van de wervelkolom zich aan. De holling onderin de rug versterkt zich net zoals de ronding van de bovenrug en de holling van de nek. Als hierdoor wervels gefixeerd raken, kan dit gepaard gaan met pijnklachten. Lage rugpijn is daarom veel voorkomend. Dit komt ook doordat de stabiliteit van het bekken en de lage rug door de hormonale veranderingen afneemt.

Verder gaat je middenrif omhoog en komen je schouders wat meer naar voren. Dit kan kortademigheid veroorzaken of pijnklachten rondom het borstbeen. Doordat de schouders wat meer naar voren komen, en de knik tussen de nek en bovenrug versterkt wordt, kan er nekpijn ontstaan en kunnen er schouderklachten, uitstralende pijn naar de arm of het carpaal tunnelsyndroom ervaren worden. Het looppatroon kan ook ‘typisch’ worden, naarmate de zwangerschap vordert. Het bekken wordt breder waardoor de voeten wat meer uit elkaar gaan staan en de heupen naar buiten draaien. Klachten ter hoogte van het schaambeen, de knieën, heupen of voeten zijn daarom niet ongebruikelijk.

Ook inwendig gebeurt er veel. Vaak voelen vrouwen door het groeien van de baarmoeder spanning optreden onderin de buik. Dit zijn de banden die de baarmoeder omgeven en verbinden aan het bekken, heiligbeen en lieskanaal. Deze banden moeten langzaam mee-rekken met het groeien van de baarmoeder. Soms is er al een overmatige spanning aanwezig op één of meerdere banden. Dit kan een asymmetrische spanning geven op de rug en het bekken, én de baarmoeder.

Tijdens het begin van je zwangerschap is het doel van de massage hoofdzakelijk ontspanning en een goede doorbloeding. Door beweging in bloed en lymfe bewegen zuurstof en voedingsstoffen naar waar ze nodig zijn om de bloedtoevoer naar de placenta te verhogen.

Massagetherapie versnelt de afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht en verbetert je weerstand. Het gewicht van je baby neemt tijdens de zwangerschap steeds meer toe. Dit vergt veel van je bewegingsapparaat. Vanaf dit moment zal de massage vaak verschuiven naar een zijligging en een rugligging, tijdens de behandeling. Hoe groter de baby, hoe meer organen er in je lichaam verschoven worden en hoe hoger de druk door de snelle gewichtstoename. Ook spelen emoties een grote rol. Massage zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en je emotioneel in balans blijft.

Zodra je bent bevallen kan massagetherapie een onderdeel van herstel zijn. Het werkt ook goed als hulp bij de heroriëntatie van je lichaam als het terugkeert naar de normale toestand.