Cupping

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. 

Cupping heeft een enorme dieptewerking. Na een voorbereidende, ontspannende massage worden de cups op de, met olie ingesmeerde huid geplaatst. De cups worden vacuüm gezogen waardoor de bloedsomloop plaatselijk wordt gestimuleerd en er een grote hoeveelheid zuurstofrijkbloed naar de betreffende weefsels gaat. 

Via diverse technieken, afhankelijk van de klachten, worden de cups voortbewogen. Hierdoor wordt een diepe doorbloeding verkregen over het volledig behandelde gebied. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren impliceert dit een blokkade in de energiestroom. 

Door cupping raken de spieren lossen er komt er meer ruimte in de fascia, hierdoor worden triggerpoint gestimuleerd om los te laten en te ontspannen.

Cupping kan eveneens dienen als aanvulling bij cellulitis gezien de cups het verwijderen van vocht en vet uit de vetcellen vergemakkelijken. Cellulitis ontstaat door een verstoring van het bindweefsel en de toename van vetcellen in de onderhuid. Om dit te verminderen en zelfs geheel te laten verdwijnen is het belangrijk om het verkleefde en stugge bindweefsel weer los te krijgen en de afvalstoffen op de natuurlijke manier af te voeren. Na een cupping is er op de plek van de behandeling een duidelijke verkleuring te zien. 
Dit is een normaal verschijnsel. Het komt door de intense doorbloeding van het weefsel. 
De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot dieppaars. Zelf laat ik de cups niet ‘staan’ zodat er geen blijvende extreme verkleuring is als men van de tafel stapt.